Tag på en vandretur hjemme i lænestolen
Når jeg af forskellige grunde ikke har mulighed for at komme ud at vandre på lidt længere ture, dulmer jeg savnet ved at læse om andres vandreture.
Det holder vandreforventningen ved lige; jeg lærer nyt og oplever, hvor vildt det går til for nogle af dem, der har skrevet om deres lange ture. Der findes et væld af forskellige bøger med vandring som tema. Nogle er håndbøger, som kan være en stor hjælp, når du skal tilrettelægge din egen tur. Andre har mere til fælles med skønlitteratur.
Her er et lille udvalg af dem, jeg har læst for nylig, en af dem med lidt mere fyldig omtale, resten blot til inspiration.
Sorg, sygdom og mange kopper te på Saltstien
Raynor Winns The Salt Path, der nu er udgivet på dansk på forlaget Svane og Bilgrav med titlen Saltstien, er en mageløs bog om ægteparret Raynor og Moth Winn, der har mistet deres hjem og er på fallittens rand. Moth har desuden fået konstateret en livstruende sygdom.
Parret er i begyndelsen af 50’erne, da de med rygsækken fuld af disse tragedier og ikke meget andet end et telt og to soveposer – samt udsigt til en ugentlig indbetaling af bistandshjælp på 420 kr. sætter ud på den 1014 kilometer lange vandrerute South West Coast Path rundt om Cornwall i England.
Fra første sætning er bogen spændende som en krimi, for hvordan går det mon forfatteren og den Moth med det skrantende helbred.
Sætningerne danner billeder som en indre film – og selvfølgelig er bogen filmatiseret. Den havde premiere ved en international filmfestival i Toronto i september 2024 og bliver forhåbentlig på et tidspunkt også tilgængelig herhjemme.
Bogen om Raynor og Moth Winn er – trods den barske baggrund – en optimistisk, klog, kærlig bog, der også er fuld af tragikomik. Som f.eks. da Raynor bruger penge på en yndlingssnack, som hun skal til at sætte tænderne i, da en måge dykker ned og haps – snupper den ud af hendes hænder. Eller de mange gange, de får en kop kogende vand, som de kan dyppe deres tebrev i og få den cup of tea, som tilsyneladende løser de fleste små og store problemer på den anden side af kanalen.
Nyd bogen – og teen. Den kan ikke anbefales nok.
Vandrestiens helende kræfter
Raynor Winn har siden skrevet en opfølger, Den vilde Stilhed (også udgivet af Svane og Bilgrav) samt en tredje bog, Landlines, der pt. ikke er oversat til dansk. I Den vilde Stilhed har parret igen fået et sted at bo. Heri oprulles både vanskelighederne ved Moths sygdom, og historien om, hvad der driver dem ud på endnu en lang vandretur.
Jeg kan også anbefale
Werner Herzog – Om at gå i is
Gitte Stolze – Jeg lever (m.fl.)
Sylvain Tesson – Ad ukendte stier (filmatiseret)
Wolfgang Büscher – Berlin-Moskva
David Grossmann – Kvinde på flugt fra meddelelse
/Jytte Flamsholt